2013 m. vasario 14 d., ketvirtadienis

Orchidėja Vanda - mano galvos skausmas

VANDA ORCHIDS

Tai labai gražios orchidėjos, gamtoje augančios ant medžių ir turinčios orines šaknis. Suprantama, kad su tokiomis šaknimis drėgnuose atogražų miškuose jos bujoja, ko nepasakysi apie butą su centriniu šildymu.
Turėjau 3 labai gražias Vandas. Beje, mėlyna Vanda yra vienintelė šios spalvos orchidėja, auganti gamtoje. Tie mėlyni phalaenopsiai, kurie kartas nuo karto pasirodo parduotuvėse, tai - tikra apgaulė. Turėjau ir aš tokį, nuo laistymo "rašalas" greitai iš jo išsiplovė ir pražydo mėlynas phalaenopsis baltais žiedais.
Tai - Vanda, kuri atsirado pirmoji iš šios rūšies orchidėjų mano namuose.
                                                               Vanda Blue Magic:

In their native habitat, Vanda orchids grow on trees with their roots in the air. As they experience tropical downpours they absorb water into their thick fleshy roots, which will maintain them until the next downpour. In addition to producing beautiful blooms. Orchids Vanda - my headache. I mean care and watering. Unfortunately, in my flat I can't establish conditions  which would be like Vanda orchids'    natural habitat. I try my best but ......



                                                                                         


Kabančias Vandas purškiau kiekvieną dieną, porą kartų į savaitę su visom šaknim kokiai valandai pamerkdavau į kibirą su vandeniu. Bet pamačiusi, kad jų orinės šaknys vistiek džiūna, bandžiau patalpinti (nerašau pasodinti, nes šito jos nemėgsta) į didelį stiklinį indą, vasarą "apgyvendinau" balkone. Beje, kol ten "gyveno", tol žaliavo, o kai tik įnešiau į kambarį, dvi mano Vandos nunyko ir jas reikėjo išmesti. Liko viena, pati pirmoji atkeliavusi į mano namus - mėlyna Vanda. Atrodo ji jaučiasi neblogai, net šakneles leidžia, bet kad pražys, aš nesitikiu. Pagyvensim - pamatysim.
Ši Vanda buvo antroji mano namuose. 
                                                                     Vanda Penang Currency:



                                                                                     


                                                                                           


                                                                                   


Šią "aksominę" violetinę Vandą gavau dovanų. Ji buvo fantastiško grožio, bet ją pražudė sąlygos, būdingos mūsų daugiabučiams.
                                                      Vanda Sansui Blue:



                                                                                            

                                                                                         


Dvi Vandos (raudona ir violėtinė) nunyko, liko tik pirmoji.
.

This orchid - Burrageara is my favourite. Vanda is nice but Burrageara is beautiful, isn't it?
Nors Vandos labai gražios, bet ši orchidėja - mano favoritė, ji man gražiausia tarp visų orchidėjų. Tai - Burrageara (Cambria):
                                                                    

Tęsinys.
Prieš kelias dienas viena iš mano tinklaraščio lankytojų atsiuntė komentarą, kaip jai pavyko pražydinti Vandą namų sąlygomis. Viena iš jos naudotų priemonių - kibiras su vandeniu, į kurį buvo pamerkta Vanda beveik visam pavasariui (su pertraukomis). Padariau tą patį ir jau po 3-4 dienų matėsi, kad Vanda atsigauna, pradeda leisti naujas šakneles. O gal ir pražys???

3 komentarai:

  1. Galiu pradziuginti: vanda, kuri perziemojo pakabinta pietu puseje ant lango, krauna ziedyna. Tiesa, ja pavasari praktiskai mirkom bliude, vis pakeisdami sonus (kazkaip pamirsom porai dienu, o ji - atsigavo, pakele nuleistus apatinius lapus, o po keliu dienu pastebejom ziedyna )

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galiu pasakyti viena dalyka. Pas mane visos orchidejos mirksta vandenyje, vanda taip pat... ir visos zydi istisus metus ir augina naujus ziedynus �� valau lapus su spec servetele kas dvi savaites laitau mazdaug kas tris dienas. Gyvename bute ir oras tinka. Tiesiog jas reikia myleti ir sneketis. Nepirkite orchideju maximose ir turesite nuostabias gelytes ant savo palangiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komentarą.
      Jį perskaičius man kilo klausimas, kodėl nusprendėte, kad aš nemyliu savo orchidėjų? Ar tai matyti iš mano nuotraukų?
      Nežinau, kiek rūšių orchidėjų turite, tik ne visos mėgsta "mirkti vandenyje". Taip, Masdevallia, Miltonia, Burrageara mėgsta drėgną substratą, bet pabandykite vandenyje "mirkyti" Dendrobį...
      Ir dar vienas klausimas: kur patariate pirkti orchidėjas? Aš turiu 38 orchidėjas, tarp kurių yra ir pirktų "maximose". Viena iš jų Burrageara Nelly Isler, kuri šiemet žydėjo 26 raudonais žiedais.

      Panaikinti