2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Orchidėjų "kambariokės" (Good "neighbourhood")

Orchidėjos ne vienintelės gėlės mano namuose. Iš įdomesnių turiu dar dvi: Eucharį (arba Amazonės leliją) ir Stefanotį (arba Madagaskaro jazminą).

Eucharį man padovanojo dukra. Kaip nebūtų keista, bet ant jo etikėtės puikavosi pavadinimas "orchidėja" ir dukra nupirko, galvodama, kad tai nauja orchidėjų rūšis bei sumokėjo arti 100 Lt. Paklausiau, kur pirko "orchidėją", paaiškėjo, kad Vilniaus Ermitaže, anot kurio "gėlininkų-profesionalų" orchidėjos "priklauso" svogūniniams augalams. Eucharis dauginasi svogūnėliais, kas nurodyta ant jo etiketės.

Pirmai progai pasitaikius nuvažiavau į Ermitažą ir iš tikrųjų pamačiau, kad šalia gėlės kainos parašyta "orchidėja". Pasiteiravau pardavėjų, kodėl klaidinami pirkėjai, jos pasakė, kad tai vadybininkų "nuopelnas". Po geros savaitės užsukau dar kartą - situacija ta pati. Stovi euchariai - orchidėjos. Tuomet pardavėjų pasiteiravau, kodėl neištaisė klaidos ir pažadėjau kreiptis į vartotojų teisių gynimo komisiją (atrodo taip ji vadinasi?), jeigu eucharis ir toliau "vaidins" orchidėją. Po šio perspėjimo galu gale eucharis tapo pats savimi. Beje, po to dar ne kartą mačiau Ermitažo vadybininkų-gėlininkų, tikrų "ekspertų" ir "profesionalų" panašių nesąmonių. Kas ten dirba? Neįsivaizduoju. Nors, iš kitos pusės, galima suprasti ir juos. Už tokią algą, kokią jie gauna, nėra stimulo ne tik atskirti eucharį nuo orchidėjos, bet ir dilgeles nuo rožių.
Eucharis labai gražiai augo ir žydėjo. Galu gale jis pradėjo netilpti vazone, reikėjo persodinti. Taip aš ir padariau. Vėliau internete perskaičiau, kad ši gėlė po persodinimo pražysta tik po 3-4 metų. Taigi laukiu.

                                                                             Eucharis


                                                                             Eucharis
                                                                                               
                                                                     Euchario žiedas

Stefanotis kainavo maždaug 100 kartų pigiau nei eucharis. Aš jį nupirkau Maximoje už 0,99 Lt vos gyvą ir nustekentą. Persodinau, pasidomėjau priežiūra. Labai "išlepinta" gėlė: negalima leisti jai išdžiūti, jos padėties nerekomenduojama keisti (kuris šonas atsuktas į saulę, tas ir turi likti, nes kitaip nubyrės pumpurai) , nepageidautina, kad ją liestų kitos gėlės arba užuolaidos. Visus nurodymus įvykdžiau ir stefanotis man atsidėkojo puokštelėmis baltų kvapnių žiedų.


                                                                        Stefanotis
                                                                                              
                                                                   Stefanotis

Stefanotis - tai iš tikrųjų Madagaskare auganti lijana, kuri "gyvena" ant kitų medžių, jos ilgis siekia 5 metrus ir daugiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą