2013 m. kovo 20 d., trečiadienis

Travel manija (2012, Kipras; Cyprus)

Kelionės - mano antroji manija. Nors reikėtų gerai pagalvoti, kuriai manijai teikiu pirmenybę? Skirtumas tik tas, kad orchidėjomis galiu džiaugtis kasdien, o kelionėmis  žymiai rečiau.
Nuo 2001 metų keliauju kasmet (į poilsines arba pažintines keliones),  vieną-du kartus per metus. Turiu nemažai nuotraukų apie šalis, kuriose lankiausi ir kuriose visada šilta ir žydi gėlės. Pasimėgauti nuotraukomis verčia šių metų (2013) mūsų  lietuviškas pavasaris. Nors kovas jau eina į pabaigą, "vaizdelis" kaip viduržiemį. Net orchidėjos sustingo, "užšaldė" išsiskleidusius žiedus ir nerodo didelio noro skleisti pumpurus. Todėl kol laukiame fotonaujienų iš orchidėjų gyvenimo, pakeliaukime bent prisiminimuose.

KIPRAS.
Pradėsiu savo prisiminimus atvirkštine tvarka, t.y. nuo šalies, kurioje teko lankytis 2012 m. liepos-rugpjūčio mėn., t.y. nuo Kipro - didžiausios salos Viduržemio jūroje, kurioje praleidau 2 savaites. Ačiū dievui, krizės akivaizdžiai dar nejutome nei mes, nei kipriečiai, bet apie ją jau buvo kalbama.
Pirmas "ypatingas" faktas tas, kad gyvenome viešbutyje su labai gražia aplinka, kuri skirta poilsiautojams ir kur vietoje įprasto smėlėto kranto, poilsiautojai gali mėgautis tokiomis sąlygomis:

The territory of our hotel was amazing. Is in't heaven on the earth?

Laiptai, vedantys prie jūros


Žmonių nėra ne todėl, kad jų nėra aplamai, o todėl, kad vidurdienis ir labai karšta:
Visos šios gėlytės vadinamos Bougainvillea. O būtent šios spalvos gėlių paprastesnis pavadinimas Vera Deep Purple (bet ji kartu ir Bougainvillea. Liežuvį galima nusilaužti, norint ištarti).




Ši nuotrauka fotografuota gulint ir žiūrint į dangų:
Taip žydinčio medelio niekada nemačiau ir nežinau jo pavadinimo:

Šis jau buvo matytas kitose šalyse, bet pavadinimo irgi nežinau:


 Beje, įspūdį padarė ne tik išpuoselėta aplinka ir daugybė gėlių, bet ir tokie "vaizdeliai". Pradžioje galvojau, kad šios kekės plastmasinės, "muliažas", bet pasirodė, kad tikros:





Ar ne smagu akis "paganyti"?
Bet šie įspūdžiai ne vieninteliai, pabuvojus Kipre. Jų spektras platus - nuo gamtos iki politikos. Bet pradėsim nuo istorijos.
Senos Kipro sostinės griuvėsiai ir seniausia šioje saloje rasta mozaika. Beje, Kipras yra didžiausia sala Viduržemio jūroje:









Turkai bažnyčią "papuošė" minaretu, kuris matosi sekančioje nuotraukoje. Tai šv. Nikalojaus gotikinio stliaus bažnyčia, paversta mečete:

                                                                                      





Matyt žinote, kad Kipras iki šiol padalintas į 2 dalis: turkiškąją ir graikiškąją. Kipro Turkijos respubliką yra pripažinusi tik pati Turkija. Įvažiuojant į turkiškąją dalį reikia turėti pasą, nes jo reikalauja turkų pasieniečiai, o įvažiavus į teritoriją pasikeičia net telefonų tarifai (padidėja maždaug trigubai, nes Kipras ES narė, o Turkija - ne).
Tai pasienio kontrolės postas, jame fotografuoti griežtai draudžiama. Tad fotografavau iš autobuso, kai nematė sargybiniai, todėl nuotraukos kokybė prasta. Plėvesuoja Turkijos vėliava:


Toliau miestas vaiduoklis  - Famagusta.
Dėl 1974 m. turkų invazijos į Kiprą visas miestas turėjo skubiai per 1 naktį evakuotis. Kadangi net iki šio laiko Kipro graikams nebuvo leista sugrįžti į Famagustą, miestas liko apleistas, atitvertas nuo likusios salos dalies. Iki šiol dvidešimt penki daugiaaukščiai viešbučiai, pastatyti ant jūros kranto, gyvenamieji namai, parduotuvės, autodirbtuvės ir t.t. stovi tušti, tik jau be langų, be durų, ant jų išsikeroję įvairūs augalai. Bet tai galima pamatyti tik per tvorą. Beje, tvora skiria smėlėtą  paplūdimį, kuris priklauso graikams, nuo tų visų pastatų, esančių anapus tvoros ir iki šiol priklausančių turkams.  Ten įeiti, įvažiuoti draudžiama, o taip pat fotografuoti/filmuoti. Ant kiekvieno pastato stovi turkų sargybiniai ir su žiūronais stebi čia apsilankančius. Ir neduok dieve, jei pamatys fotografuojant...Todėl mano nuotraukos ir čia darytos iš autobuso ir nelabai kokybiškos.
Nei langų, nei durų. Nežinančiam šių kraupių faktų gali atrodyti, kad tai nebaigti statyti namai:

                                                                      






Graikų kaimelis pakeliui į Kikos vienuolyną, kuris yra vienas žinomiausių ir turtingiausių Kipre, jis išsidėstęs Trudo kalnuose (fotografuota iš autobuso):




Kipro prezidento-vyskupo Makarijaus kapas taip pat Trudo kalnuose. Jį saugo sargybiniai:



Paminklas Makarijui:

Takas nuo paminklo iki kapo:



Kikos vienuolynas 1300 metrų aukštyje:


Viskas tviska auksu:



Kalnuose žymiai vėsiau nei prie jūros, todėl turtingi žmonės būtent čia statosi namus. Būnant kalnuose net nukrito keli lietaus lašai:




Tipiškas graikų kaimelis kalnuose su labai siauromis gatvėmis, kad kuo mažiau nuo saulės įkaistų namų sienos ir būtų didesnis šešėlis:





Viename iš jo kiemų pamatėme, kaip auga kiviai. Medelis panašus į vynuogių, tik vaisiai skirtingi:



 O kitame kieme aptikome štai tokį vaizdą. Kiek būtų apelsinų sulčių:


Tai Afroditės gimimo vieta (juk Kipras vadinamas Afroditės sala): 


                                    O čia iš vandens išnyra pati Afroditė:


Kipro krantai:



Travelling is my another mania. I used to travel each year during my vacations since 2001. The last country of my "destination" was Cyprus. I have visited this country last summer in 2012.
 So, the pictures from this and others trips will get you warm during this prolonged winter. I hope.
P.S. In 2013 I have visited Azores islands, so, amazing Azores are my last "destination" for this moment..

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą