2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Travel manija (2005, Maljorka - Ispanija)

MALJORKA (ISPANIJA)

Maljorka priklauso Balearų salynui, kuriame dar yra Ibizos, Minorkos ir Formenteros salos. Maljorkoje praleidau 2 savaites ir nors tai buvo beveik prieš 8 metus, viską atsimenu lyg tai būtų įvykę praeitą vasarą. Maljorkos simbolis - migdolų žiedas. Čia kalnų papėdėse auga ištisos migdolų medžių plantacijos. Migdolai pražysta baltais žiedais vasario mėnesį ir, anot vietinių gyventojų, salą užkloja baltas sniegas. Migdolų riešutai bręsta 9 mėn., kaip vaikelis mamos iščiose.
Pažintį su Maljorka pradėjome nuo Valldemosso vienuolyno, kuriame 1838-1839 m. gyveno garsus kompozitorius Fr. Šopenas kartu su savo drauge - prancūzų rašytoja Žorž Sand. Beje, pagal tuos laikus ji buvo labai progresyvi moteris: vilkėjo kelnes, rūkė, o tai trikdė vietinus gyventojus.
Po Valldemosso vienuolyno laivu plaukėme į apžvalginę ekskursiją po salą, o iš jos grįžome autobusu garsiaisiais Maljorkos serpantinais (neduok dieve). Lankėmės stiklo dirbtuvėse ir perlų gamykloje. Maljorka garsi ne tik migdolais, bet ir perlais.
Apsilankėme Drakono urvuose (Coves del Drach), kur giliai po žeme tarp stalaktitų ir stalagmitų tyvuliuoja ežeras, turintis jungtį su jūra. Galima sakyti urvo dugne ant šio ežero kranto pastatyti mediniai suolai lankytojams (jų įleidžiama į urvą tam tikras skaičius) ir išjungus šviesas, visiškoje tamsoje ežeru atplaukia keli laiveliai, apšviesti lempučių girliandomis, o kiekviename laivelyje - muzikantai , grojantys skirtingais instrumentais: violončele, smuiku, klavesinu ir kt. Ir skamba Šopeno kūriniai. Įspūdis nepakartojamas, net dabar rašant apie tai, šiurpuliukai eina.
Kadangi gyvenome prie pat Maljorkos sostinės - Palma de Maljorka, tai dažnai viešuoju transportu už 1 eurą ją aplankydavom. Tiek trumpų prisiminimų. O dabar juos patvirtinančios nuotraukos.

Migdolo žiedas - Maljorkos simbolis:

Pakeliui į Valldemosso vienuolyną (fotografuota iš autobuso):

Vaizdas iš vienuolyno celės:


Frederiko Šopeno celė ir jo nuotrauka:




Ekskursija po salą:
Šioje neprieinamoje ir neprivažiuojamoje pakrantėje vilas pasistatė Kl. Šifer, M. Šumacheris ir kt., nes jie čia nepasiekiami paparacių:

Miestelis Maljorkoje:


Vaizdai plaukiant aplink salą:








Garsieji Maljorkos serpantinai, kuriuos statė kaliniai. Nuotraukos dešiniajame viršutiniame kampe matosi įstrigęs autobusas (fotografuota iš važiuojančio autobuso):
                                                                        


Serpantinai veda į  šių kalnų aukščiausią tašką, o po to, ačiū dievui, pradeda leistis žemyn:

                                                                                 

                                                                                  



Katedra ir kiti vaizdai sostinėje - Palma de Maljorka:






Naktinė Maljorka:


Maljorka garsėja ir savo perlais. Tai foto iš perlų gamyklos:



Nusileidimas į Drakono urvus (tiesą sakant, ten fotografuoti/filmuoti negalima):


Mūsų kurorto vaizdelis:

 Šiais prisiminimais baigiu (kol kas) savo įspūdžių aprašymą, nes 2001-2004 metų kelionėse dar neturėjau skaitmeninio fotoaparato ir nuotraukos liko tik "popierinės". Todėl nėra galimybių pasidalinti įspūdžiais iš:
2004 m. - Tuniso (Souso, Sidi bou Saido, sostinės Tuniso), kur neišdildomą įspūdį paliko kelionė su nakvyne į Sacharos dykumą,
2003 m. - Alanijos (Turkija),
2002 m. - Marmario (Turkija), Pamukalės, Efeso, Kleopatros baseino ir kt.
2001 m. - Kroatijos, nuo kurios ir prasidėjo kasmetinės išvykos poilsiauti  į įvairias šalis.

Aišku, tokiomis kelionėmis dabar jau nieko nenustebinsi, bet aš to ir nesiekiau. Kiekvienas mato tai, ką nori matyti. Vieni būna amžiais viskuo nepatenkinti (tai dažniausiai tie, kurie, tunelio gale mato ne šviesą, o greitai artėjantį traukinį), kitų požiūris pozytivus (aišku, iki tam tikro laipsnio). Aš pateikiau tai, ką aš pamačiau šiose kelionėse, ką sužinojau ir kas pakeitė požiūrį į gyvenimą, jo prasmę, vertybes.

Be to, šių įspūdžių aprašymas padėjo man pačiai susitvarkyti savo prisiminimuose, sudėlioti juos chronologine tvarka. Viskas ilgainiui pasimiršta. Jau dabar, aprašydama savo keliones, abejojau, ar teisingai prisimenu datas, faktus ir pan. Taigi viso to reikėjo pirmiausia man, o jeigu ir Jums ši informacija bus naudinga, įdomi, tai labai džiugu. Reiškia dirbau ne veltui.
Per tą laiką buvo aplankytos šios salos: Maljorka, Kreta, Santorini, Kipras, nuostabieji Azorai. Kiek šalių? Neskaičiavau, bet iš viso gyvenime lankiausi daugiau nei 25 šalyse (tame tarpe, Kanadoje, Danijoje - 3 kartus, Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Vengrijoje ir kt.).
Iki sekančios kelionės. Jeigu viskas bus gerai, ji bus pati egzotiškiausia iš visų kelionių. Jau galiu patvirtinti, kad ji įvyko. Jei yra žemėje rojus, tai dalis jo yra AZORŲ salose (papildyta 2013-12-25).
So, here I have to break my impressions from my journeys because I got digital camera only in 2005. The kodak was used to make my previous pictures. I will describe my impressions from the journeys which I had after 2012. So, in August of 2013 I have visited amazing Azores islands. Now I am looking for my journey  2014 to the one of the most beautifull lagoon in the world - Oludeniz Blue lagoon. (Turkey).

                                                                     
                                                                                           
                                                                                                


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą